Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Το περιοδικό Ερουρέμ (Ίνδικτος). Τι λέει ο εκδότης του Μανώλης Βελιτζανίδης σχετικά με το τι σημαίνει "Ερουρέμ"

Το ιστολόγιο "Ερουρέμ..." αφιερώνει το σημερινό του άρθρο στο ομώνυμο περιοδικό ποικίλης ύλης "Ερουρέμ:~" (που μετά τα πρώτα τέσσερα τεύχη του μετονομάστηκε σε Ίνδικτος), αλλά και σε μία παλαιότερη συνέντευξη τού εκδότη του Μανώλη Βελιτζανίδη στο Έθνος της Κυριακής σχετικά με το τι σημαίνει Ερουρέμ. Να τονιστεί, βέβαια, ότι το παρόν ιστολόγιο καμία σχέση δεν έχει ούτε με το περιοδικό, ούτε με τον εκδοτικό οίκο "Ίνδικτος" ("Ανώνυμος Εκδοτική Εταιρεία") και τον εκδότη Μανώλη Βελιτζανίδη. Το σημερινό αφιέρωμα γεννήθηκε πρωτίστως λόγω της συνωνυμίας των δύο "εντύπων". Άλλωστε, είναι διαφορετική η τοποθέτηση του αρχισυντάκτη του ιστολογίου αυτού από αυτήν του κου Βελιτζανίδη σχετικά με τη σημασία της λέξης Ερουρέμ. Συνεπακόλουθα και η όλη φιλοσοφία του ιστολογίου αυτού διαφέρει από αυτήν του περιοδικού Ερουρέμ.

Το πρώτο τεύχος του "Ερουρέμ:~" εκδόθηκε το Μάιο του 1995, το δεύτερο τεύχος το Σεπτέμβριο του 1995, το τρίτο τεύχος το Δεκέμβριο του 1995, ενώ το τέταρτο και τελευταίο τον Μάρτιο του 1996. Γίνεται σαφές ότι το περιοδικό έφερε το όνομα "Ερουρέμ" μόνο για μία περίοδο δέκα μηνών -και μάλιστα πριν είκοσι χρόνια. Στο επόμενο τεύχος, πέμπτο στη σειρά, το περιοδικό μετονομάστηκε "Ίνδικτος", ένα όνομα που διατήρησε σε άλλα δεκαέξι τεύχη, μέχρι και το 2006 που εκδόθηκε το τελευταίο τεύχος του, οπότε και ανέστειλε την έκδοσή τουΈχουν ενδιαφέρον οι σκέψεις του εκδότη λίγο πριν την τελική απόφαση διακοπής της έκδοσής του, αλλά και η αναφορά του στο 21ο και τελευταίο τεύχος. 
                         




Ο εμπνευστής και εκδότης του Περιοδικού, Μανώλης Βελιτζανίδης, αναφέρει σχετικά με το περιοδικό "Ερουρέμ:~" σε συνέντευξή του το 2009 στο Έθνος της Κυριακής:  


" Ίνδικτος είναι ένας εκδοτικός οίκος που γεννήθηκε ουσιαστικά μέσα από ένα περιοδικό. Τότε το λέγαμε «Ερουρέμ». Στο πέμπτο τεύχος μετονομάστηκε Ίνδικτος.

- Να πούμε γιατί Ερουρέμ και γιατί Ίνδικτος;

- Ερουρέμ, όπως γνωρίζουμε, δεν σημαίνει κάτι. Είναι, ας το πούμε, ένα φώνημα. Ακριβώς γιατί και ένα περιοδικό, έτσι όπως το βγάλαμε, δεν θέλαμε να δηλώνει κάτι στον τίτλο του. Το Ερουρέμ ήταν ένα περιοδικό που ξεκινήσαμε από φοιτητές με κάποιους φίλους. Εγώ, όταν αποφάσισα να γίνω εκδότης θέλησα να συνεχίσω μ’ αυτούς τους φίλους. Εκδίδοντας ένα περιοδικό που στον τίτλο του έχει μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα έτσι δηλώναμε ότι αυτό το περιοδικό δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόταγμα. Όταν βάλαμε κάποιες διαφημίσεις φοιτητάκια δηλώναμε «για τους ιδεολόγους εν αποστρατεία».
Μετά «Ίνδικτος», γιατί η Ίνδικτος γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο. Άρα, ένα διότι τον Σεπτέμβριο η εκκλησία μας γιορτάζει την αρχή της Ινδίκτου. Δύο, γιατί η Ίνδικτος δηλώνει το άνοιγμα στον χρόνο, το νέο χρόνο, κάτι το οποίο είναι μπροστά, το μέλλον. Και επειδή μου άρεσε ως τίτλος για έναν εκδοτικό, όπως νομίζω όλοι όσοι δεν έδωσαν το επώνυμό τους σε κάποια εκδοτική τους προσπάθεια. Σε μένα θα ήταν αδύνατο με το επώνυμο που έχω να κάνω κάτι τέτοιο. Ένας τίτλος, λοιπόν, που βγαίνει μέσα από την γλωσσική παράδοση και που είχε πίσω και δυο συμβολισμούς ωραίους.

- Έχετε και στις σειρές κάποιες που έχουν πολύ ωραία ονόματα. Αλλά το Ερουρέμ, κάτι που δεν υπάρχει…

- Ίσως επειδή το σημαντικό στην ανθρώπινη ζωή, στον άνθρωπο τέλος πάντων, δεν είναι η βεβαιότητα, αλλά η αβεβαιότητα. Δεν είναι αυτό το οποίο ξέρει, αλλά το άγνωστο. Δεν είναι η απάντηση, αλλά η ερώτηση… "


Σεβαστές, σίγουρα, οι παραπάνω απόψεις του κου Βελιτζανίδη σχετικά με τη σημασία του Ερουρέμ, αλλά ως αρχισυντάκτης του ιστολογίου αυτού που φέρει το ίδιο όνομα οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Η λέξη Ερουρέμ δεν αποτελεί κατά την γνώμη μου απλώς "ένα φώνημα", δηλαδή κάτι α-νόητο, ούτε είναι "μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα". Αντιθέτως θεωρώ ότι κρύβει βαθύτερα, αλληγορικά και υπερβατικά νοήματα τα οποία και με οδήγησαν στο να την επιλέξω ως τίτλο του ιστολογίου αυτού, όπως έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο που αναφέρεται στην ταυτότητα του ιστολογίου μου και στη σημασία του ονόματος "Ερουρέμ...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...