Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο Δεκάλογος της επιτυχίας στις ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις!!!

Όλοι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρα μας, τις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες του Μαΐου και τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Ιουνίου έχουν μία απαιτητική υποχρέωση: να δώσουν τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις τους! Οι πιο επώδυνες εξετάσεις, βέβαια, για όλους τους μαθητές είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις της Γ' Λυκείου. Για πολλούς νέους και πολλές νέες τα όνειρα και η προετοιμασία μιας ζωής καταλήγουν εδώ, στις "Πανελλαδικές"! Αν και η αλήθεια είναι ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ, ούτε φυσικά χάθηκε ο κόσμος να αποτύχει κάποιος στις Πανελλήνιες εξετάσεις (οποιοσδήποτε άλλωστε το επιθυμεί μπορεί να ξαναδώσει), δυστυχώς πολλοί και πολλές έφηβοι αγχώνονται υπερβολικά και θεωρούν ότι τα πάντα κρίνονται από τη φετινή επιτυχία ή αποτυχία τους στις εξετάσεις αυτές!

Το "Ερουρέμ..." στην προσπάθειά του να βοηθήσει όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες να τα πάνε όσο καλύτερα μπορούν στις εξετάσεις τους χωρίς άγχος, δημιούργησε έναν "Δεκάλογο επιτυχίας στις εξετάσεις" που εδράζεται στην εκπαιδευτική εμπειρία του αρχισυντάκτη του, αλλά και στην κοινή λογική.

  ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  1.  Κάνουμε σωστό προγραμματισμό της μελέτης μας με βάσει το πρόγραμμα εξετάσεων που μας έχει δώσει το σχολείο μας. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε χρόνο για τις επαναλήψεις μας (βασικό όπλο επιτυχίας) και θα γλιτώσουμε από περιττή κούραση και άγχος. Συνεννοούμαστε επίσης με τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, ώστε να συμβάλουν κι αυτοί στην επίτευξη του στόχου μας που είναι η σωστή προετοιμασία και να μην γίνονται αιτία να βγαίνουμε εκτός προγράμματος. Οι γονείς μας, για παράδειγμα, μπορούν να αναλάβουν το θέμα της σωστής διατροφής μας, ενώ τα αδέρφια μας να φροντίσουν να κάνουν ησυχία τις ώρες που διαβάζουμε ώστε να έχουμε το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης.
  2. Απενεργοποιούμε το κινητό μας και κλείνουμε τον υπολογιστή μας καθ’ όλη τη διάρκεια των ωρών της μελέτης μας, ώστε να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο διάβασμά μας.
    Με τον τρόπο αυτό δεν κινδυνεύουμε να μας διακόψει κανείς και να χάσουμε τη συγκέντρωσή μας και το χρόνο μας, κάτι που θα μας άγχωνε αρκετά στη συνέχεια.
  3. Διαμορφώνουμε έναν ευχάριστο χώρο μελέτης, με καλό φωτισμό, συμμαζεμένο και καθαρό, ώστε να διαβάζουμε άνετα και να μην μας αγχώνει η ακαταστασία. Αερίζουμε τακτικά τον χώρο μας μέσα στην ημέρα ώστε να μπαίνει οξυγόνο που είναι απαραίτητο για να δουλεύει σωστά ο εγκέφαλός μας.
  4. Δεν ξενυχτάμε ποτέ διαβάζοντας ως τα ξημερώματα. Θα το πληρώσουμε την επόμενη ημέρα αν το κάνουμε και θα μας δημιουργήσει περιττό άγχος και αίσθημα κούρασης που θα μας οδηγήσει στο να χάσουμε πολύ περισσότερες ώρες διαβάσματος από όσες τυχόν θα κερδίσουμε ξενυχτώντας! Φροντίζουμε επίσης να κοιμόμαστε τουλάχιστον έξι  ώρες κάθε βράδυ (αλλά όχι πιο πολύ από οκτώ ώρες), για να έχουμε δύναμη να μελετήσουμε την επόμενη μέρα. 
  5. Διαβάζουμε χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αισθήσεις μας: ακοή, όραση, αφή! Πιο συγκεκριμένα: διαβάζουμε δυνατά για να ακούμε ό,τι μελετούμε, συγκεντρώνουμε την όρασή μας σε κάθε πρόταση που διαβάζουμε, και υπογραμμίζουμε τα πιο σημαντικά, κυκλώνουμε τις λέξεις κλειδιά και γράφουμε πλαγιότιτλους δίπλα από κάθε παράγραφο.
    Οι τελευταίες τεχνικές δραστηριοποιούν την αίσθηση της αφής μας, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να έχουμε προετοιμάσει ένα μάθημα με τέτοιον τρόπο που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε μία γρήγορη επανάληψη ακόμη και λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις. Γιατί «η μητέρα κάθε μάθησης είναι η επανάληψη», φυσικά!
  6. Μετά τις εξετάσεις ενός μαθήματος επιστρέφουμε κατευθείαν στο χώρο μελέτης μας (είτε αυτός είναι το σπίτι μας, είτε μία δημόσια βιβλιοθήκη) και συνεχίζουμε το πρόγραμμα της προετοιμασίας μας. Δεν μας συμφέρει να χάνουμε ώρες σε άσχετες με το διάβασμά μας δραστηριότητες και γι' αυτό δεν βγαίνουμε για «καφέ» μετά τις εξετάσεις. Κάθε μας ενέργεια πρέπει να προσφέρει κάτι θετικό στο πρόγραμμα της μελέτης μας. Η διασκέδασή μας επομένως περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα της εξεταστικής περιόδου και έχει ως σκοπό να μας βοηθήσει ψυχολογικά για να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας για τις εξετάσεις. Οφείλει για το λόγο αυτό να είναι ολιγόωρη και όχι να μας βγάζει εκτός προγράμματος.
  7. Κάνουμε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για κάθε μία ώρα μελέτης. Τα διαλείμματά μας τα αξιοποιούμε για να τονωθούμε ψυχοσωματικά με σύντομες ασκήσεις γυμναστικής και ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής που θα μας εμπνεύσει και θα μας εμψυχώσει για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Το μεσημέρι, ή όποια στιγμή νιώσουμε κουρασμένοι εγκεφαλικά, κοιμόμαστε για μισή ώρα με μία ώρα (το πολύ) και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τη μελέτη μας! 
  8. Προσέχουμε τη διατροφή μας, με τη βοήθεια των γονιών μας: αποφεύγουμε τα λιπαρά και βαριά φαγητά και δεν τρώμε για κανέναν λόγο μεγάλες ποσότητες που θα μας φέρουν υπνηλία και κούραση. Καλύτερα να καταναλώνουμε κάποια σνακ (φρούτα, γιαούρτι, χυμούς, τοστ) ανά δύο με τρεις ώρες, παρά να έχουμε μόνο δύο γεύματα μέσα στην ημέρα όπου θα καταναλώσουμε ποσότητα τροφής μεγαλύτερη από όση χρειαζόμαστε πραγματικά. Επίσης η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες αποτελεί καλή πηγή ενέργειας.
  9. Αν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω, που σημαίνει ότι έχουμε προετοιμαστεί σωστά, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε άγχος την ώρα των εξετάσεων: ό,τι και να γίνει, εμείς κάναμε την προσπάθειά μας με το παραπάνω. Τα υπόλοιπα από δω και πέρα είναι στα χέρια του Θεού! Συγκεντρωνόμαστε χωρίς άγχος στην κόλλα μας, διαβάζουμε προσεκτικά τα θέματα για να καταλάβουμε τι ακριβώς μας ζητάνε και απαντούμε όσο καλύτερα μπορούμε. 
    Αν πάλι δεν έχουμε κάνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω, που σημαίνει ότι δεν έχουμε προετοιμαστεί όπως πρέπει, επίσης δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε την ώρα των εξετάσεων: είναι αργά πια, τι νόημα έχει; Εξάλλου, ακόμη και στην περίπτωση αυτή όλα είναι στα χέρια του Θεού. Και ο Θεός έχει για όλους!
  10. Τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό απ' όλα: θυμόμαστε το Θεό καθημερινά και προσευχόμαστε να μας δίνει δύναμη τόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης μας, όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασής μας. Γιατί αν κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στις απαιτητικές και επίπονες Πανελλήνιες ή ενδοσχολικές εξετάσεις (και στη ζωή μας γενικότερα) τελείως μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια του Θεού, τότε υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε τις συνέπειες της επιλογής μας ακόμη και την ώρα της εξέτασης: ξαφνικό άγχος, black out και άλλα παρόμοια. Άλλωστε χωρίς τη βοήθεια του Θεού, ακόμη και μία μεγάλη "επιτυχία" στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως το να περάσουμε στην πρώτη σχολή της προτίμησής μας, δεν συνεπάγεται αυτόματα και επιτυχία στη ζωή μας, ούτε μας την εξασφαλίζει (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που κατάλαβαν ότι τελικά δεν ήταν η πρώτη σχολή της προτίμησής τους αυτό που ονειρευόταν επαγγελματικά, αυτό που ήθελα να κάνουν στη ζωή τους). Ενώ ακόμη και μία μεγάλη "αποτυχία", όπως το να μην περάσουμε σε καμία σχολή, μπορεί και να μεταστραφεί από το Θεό σε επιτυχία στη ζωή μας! Ένα μεγάλο "Όχι" από το Θεό μας δείχνει συχνά ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία για να βρούμε αυτό που θα μας κάνει αληθινά ευτυχισμένους. Κι αν Του το επιτρέψουμε θα μας οδηγήσει εκεί που πρέπει. Όλα είναι στα χέρια του Θεού, πρέπει να το καταλάβουμε. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αγχώνει, ίσα-ίσα, πρέπει να γίνει η αιτία να φύγει το άγχος από τις ψυχές μας! Είναι απαραίτητη η προσευχή, λοιπόν, και η απόλυτη εμπιστοσύνη της ζωής μας (άρα και της όποιας "επιτυχίας" ή "αποτυχίας" μας στις εξετάσεις) στα χέρια του Θεού. Εμείς το μόνο που οφείλουμε είναι το να κάνουμε με υπευθυνότητα, πειθαρχία και σοβαρότητα την προσπάθεια της προετοιμασία μας για τις εξετάσεις. Γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε πέρα από τα όρια του λεγόμενου "δημιουργικού άγχους" -που στην ουσία δεν είναι άγχος, αλλά η δύναμη της υπευθυνότητας και της πειθαρχίας μέσα μας. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας είναι "δουλειά" του Θεού, που γνωρίζει καλύτερα κι από εμάς τους ίδιους τι πραγματικά λαχταρά η ψυχή μας, τι θα την κάνει αληθινά ευτυχισμένη. Μόνο αν εμπιστευτούμε απόλυτα τη ζωή μας στα χέρια Του, Του αφήνουμε το περιθώριο να φέρει στη ζωή μας ό,τι είναι πραγματικά καλύτερο για τον καθένα μας, για το μέλλον μας τόσο σ' αυτήν τη ζωή, όσο και στην επόμενη, στην Αιώνια Ζωή. Και το να έχεις την ψυχική ηρεμία ότι αυτό που κάνεις στη ζωή σου είναι αυτό που θεωρεί ο Θεός καλύτερο για σένα, αυτό που τελικά κι εσύ ο ίδιος επιθυμούσες στο βάθος της ψυχής σου κι ας μην το είχες καταλάβει, αυτό που σε κάνει αληθινά ευτυχισμένο... ε, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από κάθε "επιτυχία" ή "αποτυχία" στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν νομίζετε;
Σε όλες τις Μητροπόλεις τις παραμονές των εξετάσεων τελούνται ειδικές ακολουθίες για να ενισχυθούν οι μαθητές στην προσπάθεια της προετοιμασίας τους και να λάβουν Θεία φώτιση, κουράγιο και δύναμη για τη μελέτη τους. Καλό είναι γονείς, μαθητές και καθηγητές να συμμετέχουμε σ' αυτές. Για το Νομό Ροδόπης, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής θα τελέσει βραδινή Θεία Λειτουργία στις 8μ.μ. την Κυριακή 15 Μαΐου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Καλή δύναμη στην προσπάθεια όλων σας και ο Θεός μαζί σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...