Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ο Άγιος Νικόλαος, ο Santa Claus και ο Άγιος Βασίλης της Coca-Cola

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός, που γιορτάζει σήμερα, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς Αγίους, και τιμάται ως προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδος, αλλά και των ναυτικών γενικότερα. 

Και όχι άδικα, αφού είναι χιλιάδες τα θαύματα που έχει επιτελέσει στη θάλασσα σώζοντας από βέβαιο θάνατο πολλούς ναυτικούς μας, ή βοηθώντας κατά την ιστορία του το Πολεμικό μας Ναυτικό σε πολλές και κρίσιμες ναυμαχίες και το Λιμενικό μας Σώμα στις καθημερινές του επικίνδυνες επιχειρήσεις. 
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Άγιος Νικόλαος τιμάται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά του δυτικού κόσμου, και μάλιστα με τα ονόματα Santa Claus, ή Sinter Klaas, ή Sint Nicolaas, ή Saint Nicholas.

Διαβάστε στη συνέχεια το βίο του, αλλά και με ποιον τρόπο έφτασε να συνδεθεί με τον Άγιο Βασίλη των διαφημίσεων της Coca-Cola...

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, 
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.
Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα - λόγω σφοδρών ανέμων - και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

Περί των Ιερών Λειψάνων του Αγίου
Το δεξί χέρι του Αγίου βρίσκεται στoν Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Βουκουρεστίου. Ο αριστερός βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Ρίμινι Ιταλίας, αλλά απότμημά του βρίσκεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Βόλου. Μέρος των Λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Μπάρι Ιταλίας, ενώ αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Ευβοίας και Φανερωμένης Σαλαμίνος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Μόσχας, στον ομώνυμο Ναό Αγίας Πετρουπόλεως και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως. Τέλος, ένας εκ των οδόντων του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.


Άγιος Νικόλαος, Santa Claus και... Άγιος Βασίλης!
Στο δεύτερο μέρος του πολύ αξιόλογου αφιερώματος στον Άγιο Νικόλαο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάστε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το πώς έφθασε να συνδεθεί ο Άγιος Νικόλαος με τον Άγιο Βασίλη των διαφημίσεων της Coca-Cola : 
Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα και βοήθειά μας ο Άγιος Νικόλαος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...